Türk Ve Alman Borsalarında Fiyat-Hacim İlişkisini İncelemeye Yönelik Karşılaştırmalı Bir Analiz
Doç. Dr. Tuncer YILMAZ
Doç. Dr. Ceyda YERDELEN KAYGIN
Sermaye piyasalarında hisse senetlerine ait işlem hacmi ve hissesenedi fiyatları birbirinden etkilenen iki önemli finansal değişken olarakkabul edilmektedir. Gerek işlem hacmi gerekse hisse senedi fiyatlarıyatırımcıların sermaye piyasasında halka arz olunan portföylere yatırımyapma kararları üzerinde önemli rol oynamaktadır. İşlem hacmi hemhisse senediyle ilgili piyasaya gelen yeni bilgileri hemde yatırımcılarınbeklentilerindeki değişimlerle ilgili bilgileri yansıtmaktadır. Piyasalardagerçekleşen düşük işlem hacmi piyasanın likit olmadığını, yüksek işlemhacmi ise piyasanın likit olduğunu göstermektedir. Bu ve benzerinedenlerden dolayı piyasalarda istikrar ve güvenin hâkim olması veyatırımcılarında sağlıklı birtakım kararlar alması için hisse senetlerininfiyatını etkileyen değişkenlerin doğru bir şekilde tespit edilmesigerekmektedir.Bu çalışma, Türkiye’nin en büyük 30 şirketini içeren Borsaİstanbul 30 (BİST 30) ile Almanya’nın en büyük 30 şirketini içerenDeutscher Aktienindex (DAX) endeksinin kapanış fiyatları ile işlem hacmiarasındakidinamikilişkiyikarşılaştırmalıolarakincelemeyiamaçlamaktadır. Çalışmada BİST 30 (XU030) ve DAX (GDAXI)endeksinin kapanış fiyatları ile işlem hacmi arasındaki ilişki 17.05.2010ile 03.08.2017 tarihleri arasında günlük verileri kullanılarak endeksbazında ele alınmıştır. Endekslerin kapanış fiyatları ve işlem hacimleriarasındaki ilişkinin olup olmadığını ortaya koymak ve ilişkinin varlığıdurumunda ilişkinin yönünü belirlemek için Granger Nedensellik Analizikullanılmıştır. Analiz sonucunda BİST 30 endeksinde işlem hacminden kapanış fiyatına, DAX 30 endeksinde ise kapanış fiyatından işlemhacmine doğru bir nedensellik tespit edilmiştir.
Dergi Adı Turkish Studies
Basım Tarihi 09-2018
Doi Numarası 10.7827/TurkishStudies. 13991
Makale Linki http://www.turkishstudies.net/Makaleler/454222843_36Yc4b1lmazTuncer-ifs-607-618.pdf