Yabancı Para Pozisyonunun Firma Kârlılığına Etkisi: Borsa İstanbul Örneği
Bülent Yıldız
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Tuncer YILMAZ
Küreselleşmenin etkisiyle, ülkeler arasında, hayatın her alanında yaşanan yakınlaşma uluslararası sermayenin dolaşımını da kolaylaştırmış, bu kolaylık şirketlerin yabancı kaynaklara ulaşabilmesine de imkân sağlamıştır. Böylece dışa açık ekonomilerde finansman ihtiyacının bir kısmını yabancı paralar üzerinden gerçekleştiren işletmeler için döviz kuru riski ve bu riskin yönetimi önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada, döviz kuru riskinin şirket bilançolarında yer alan yabancı para net pozisyonları üzerinden firmaların kârlılık finansalları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın örneklemi olarak BIST 100 (Borsa İstanbul 100) endeksinde yer alan firmalar seçilmiştir. İnceleme kapsamında yer alan firmalar, finansal, finansal olmayan, ihracat yapmayan, ihracat yapan ve tüm firmalar şeklinde ele alınmıştır. 2012:Q1-2021:Q3 dönemine ait 39 çeyreklik veri araştırmanın veri setini oluşturmaktadır. Yapılan analizlerde, yabancı para net pozisyonu ile firma kârlılığı arasında önemli bulgular elde edilmiştir.
Dergi Adı Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 07-2022
Doi Numarası 10.48146/odusobiad.1089207