Effects of kefir, koumiss, milk and yoghurt administration distribution of plasma cells and mast cells in mice spleen.
Prof. Dr. Sevda ELİŞ YILDIZ
Funda Yiğit
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Berna Duman Aydın
Prof. Dr. Ebru KARADAĞ SARI
Prof. Dr. Turgay DEPREM
Prof. Dr. Serap KORAL TAŞÇI
Bu çalışma, kefir, kımız, süt ve yoğurt uygulamasının fare dalak dokusunda, karşılaştıkları antijene spesifik antikor sentezleyen plazmahücreleri ile humoral ve hücresel olayların düzenlemesinde rolü olan mast hücrelerinin sayısal dağılımını belirlenmeyi amaçlanmıştır. Fareler (n=30) her grupta 6 adet olacak şekilde 5 gruba ayrıldı. İstatiksel değerlendirmeler sonucunda kefir, kımız, süt ve yoğurt grubundabulunan farelerin canlı ağırlıklarının kontrol grubuna göre arttığı tespit edildi. Kefir, kımız, süt ve yoğurt uygulanan farelerin sterelojikyöntemle dalaktaki plazma hücreleri sayısına bakıldığında 15. günün sonunda kefir uygulanan farelerin dalağında plazma hücrelerininsayısında diğer gruplara göre anlamlı bir artışın olduğu tespit edildi. 15. günün sonunda süt uygulanan farelerin dalağında mast hücrelerininsayısında kontrol grubuna göre anlamlı bir artışın olduğu belirlendi. Yararlı mikroorganizmalardan oluşan kefirin, dalaktaki plazma hücresayısına bakıldığında kımız, süt ve yoğurttan daha yüksek düzeyde bulunması; ayrıca süt uygulanan farelerin dalağında mast hücrelerininsayısında kontrol grubuna göre anlamlı bir farkın olması sağlıklı beslenme/fonksiyonel gıda kapsamında dikkat çekicidir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi