Immunohistochemical expression of anti oxidants in bovine ovduct epithelial cells of estral and luteal phases
Aytül Kürüm
Prof. Dr. Turgay DEPREM
Hakan Kocamış
Siyami Karahan
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Sunulan çalışmada östral ve luteal dönemdeki sığır ovidukt epitelinde, anti-oksidatif enzimler Cu Zn-Süperoksit dismutaz (SOD-1), katalaz, ve Glutaston peroksidaz-1 (GPX1) immünohistokimyasal dağılımının incelenmesi amaçlanmıştır. Immunoperoksidaz test sonuçları ovidukt mukozasında silyalı ve sekretorik hücrelerin katalaz, SOD-1, and GPX1 için değişen derecelerde immunoreaktivite göstermiştir. SOD-1 ve GPX1 immünoreaktiviteleri luteal dönemde daha belirgin iken katalaz östral dönemde özellikle istmusta daha belirgin reaksiyon göstermiştir. Oviduktun tüm bölgeleri benzer SOD-1 immunoreaktivitisi göstermiştir. SOD-1 ve GPX1 luteal fazın örneklerinde, katalaz ise östral dönemin örneklerinde daha belirgin immunoreaktivite göstermiştir. Sığır oviduktunda katalaz, SOD-1, and GPX1 anti-oksidatif enzimlerinin immünoreaktivitesinin yer alması ovidukt epitel hücrelerinin bu enzimleri sentezlediğini ve ovidukt sıvısındaki anti-oksidant enzimlerin kaynağı olabileceğini düşündürmektedir. Farklı reprodüktif fonksiyonları yerine getiren ovidukt bölümleri katalaz ve GPX1 immunoreaktivitesi açısından farklılık göstermektedir. Bu durum anti-oksidanların seksüel siklüsta farklı fizyolojik süreçlere katılma olasılıklarını düşündürmektedir. Ayrıca luteal ve östral dönem arasında anti-oksidanların göstermiş olduğu farklı immunreaksiyonun ovidukt epitel hücrelerinin üreme hormonlarından anti-oksidant ekspresyonu açısından etkilendiğini düşündürmektedir. SOD-1 immünoreaktivitesinin ovidukt epitelindeki bazal hücrelerin bazılarında görülüp bazılarında görülmemesi, bu hücrelerdeki gerek heterojenite gerekse silyalı ve sekretorik hücrelerin kökenleri açısından incelenmesi gerekmektedir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Üniv Vet Fak Derg