Kars İli Boğazköy de Yetiştirilen Kazların Kesim ve Karkas Özellikleri
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Turgut KIRMIZIBAYRAK
Ali Rıza Aksoy
Bu çalışma Kars iline bağlı Boğazköy'de yetiştirilen kazların kesim ve karkas özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kesim ağırlığı, sıcak karkas ağırlığı, kan ağırlığı, tüy ağırlığı, baş ağırlığı, ayak ağırlığı, kalp ağırlığı, karaciğer ağırlığı, abdominal + iç yağ ağırlığı üzerine cinsiyetin etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05-0.001). Taşlık ağırlığı bakımından cinsiyetler arasında herhangi önemli bir farklılık bulunamamıştır (P>0.05). Ayrıca kan, tüy, baş, ayak, kalp, taşlık ve abdominal + iç yağ oranları üzerine cinsiyetin etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05-0.01). Sıcak karkas randımanı ve karaciğer oranı üzerine ise cinsiyetin etkisi önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Sonuç olarak elde edilen veriler literatür bilgiyle karşılaştırılmış ve bazı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca aynı köyde daha önce yapılan bir çalışmanın sonuçları ile bu çalışmanın sonuçlan arasında bazı farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Bu farklılıkların yöreye dışarıdan getirilen kazlardan ve yetiştiricilerin daima en iyi kazları damızlık olarak kullanmasından kaynaklandığı düşünülebilir.
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Ulakbim, Index Veterinarius