img
The effect of age on slaughter and carcass characteristics in male zavot cattle   
Yazarlar
Ali Rıza Aksoy
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Turgut KIRMIZIBAYRAK Prof. Dr. Turgut KIRMIZIBAYRAK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Saatcı
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Özet
Araştırma, Zavot ırkı erkek sığırların besi, kesim ve karkas özellikleri üzerine yaş faktörünün etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ortalama olarak 6, 18 ve 30 aylık yaş gruplarında eşit sayıda (6 baş), toplam 18 baş Zavot ırkı erkek sığır kullanılmıştır. Birinci grup 6 aylık, 2. grup 18 aylık ve 3. grup 30 aylık yaştaki hayvanlardan oluşmuştur. Alıştırma dönemiyle birlikte 162 gün süren besi sonunda besi sonu ağırlığı ortalamaları I., 2. ve 3. gruplarda sırasıyla 202,9, 327,3 ve 348,5 kg; sıcak karkas ağırlığı 106,3, 190,7 ve 197,2 kg, sıcak karkas randımanı % 52,40, % 58,23 ve % 56,52 tespit edilmiştir. Kesim özelliklerinden iç yağ oranında (P < 0,05); karkas özelliklerinden böbrek, böbrek yağı, 10-12 kaburga yağ oranlarında ve karkas ölçülerinde gruplar arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P < 0,01). Canlı ağırlık, kesim özellikleri, beden ve karkas ölçüleri, arasında önemli korelasyonlar bulunmuştur (P < 0,001). Zavot ırkı erkek sığırları besi başlangıç yaşının 18 ay olmasının uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES
Dergi ISSN 1300-0128
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2006
Cilt No 30
Sayı 6
Sayfalar 527 / 532
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3

Paylaş