Yazarlar |
Turgut KIRMIZIBAYRAK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Kadir ÖNK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Bülent Ekiz
İstanbul Üniversitesi, Türkiye |
Hülya Yalçıntan
İstanbul Üniversitesi, Türkiye |
Alper Yılmaz
İstanbul Üniversitesi, Türkiye |
Kemal Yazıcı
Ardahan Üniversitesi, Türkiye |
Ahmet Altınel
İstanbul Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışma, serbest çiftlik koşullarında yetiştirilen kazların et kalitesi üzerine cinsiyet ve yaşın etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Et kalite özelliklerinden final pH, su tutma kapasitesi (WHC), pasif su kaybı (DL), pişirme kayıbı (CL) ve kesme gücü (SF) için minimum kareler ortalamaları farklı cinsiyet ve yaş alt gruplarında 5.74-5.88, %8.99-9.69, %3.36-3.63, %27.67-29.97 ve 3.15-3.38 kg/cm2 düzeyinde belirlenmiştir. Göğüs derisi için renk özellikleri parlaklık (L*), kırmızılık koordinatı (a*) ve sarı koordinatı (b*) ortalamaları ise sırasıyla 61.97-62.60, 5.11-5.84 ve 11.18-12.26 olarak belirlenmiştir. Göğüs eti için L* parametresi 40.15-40.59, a* parametresi 12.30-13.61 ve b* parametresi 0.83-1.16 olarak belirlenmiştir. Göğüs etinin incelenen kalite özellikleri üzerine yaşın etkisi önemsiz bulunurken, cinsiyetin sadece pH ve a* üzerine etkisi önemli (P<0.05) bulunmuştur. But eti için final pH, WHC ve DL ortalamaları farklı yaş ve cinsiyet alt gruplarında sırasıyla 5.96-6.04, %5.97-6.90 ve %2.51-2.68 aralığında belirlenmiştir. But derisi için L*, a* ve b* ortalamaları ise sırasıyla 62.57-63.16, 4.25-4.83 ve 7.67-9.43 düzeyinde ve aynı özellikler but eti için 43.72-44.20, 9.79-10.38 ve 0.84-1.23 düzeyinde belirlenmiştir. But derisi kalite özelliklerinden b* üzerine cinsiyetin etkisi önemli (P<0.05) bulunmuş, ancak diğer özellikler üzerine cinsiyet ve yaşın önemli bir etkisi bulunmamıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi |
Dergi ISSN | 1300-6045 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2011 |
Cilt No | 17 |
Sayı | 5 |
Sayfalar | 817 / 823 |