img
Farklı Düzeylerde Balık Unu İçeren Rasyonlara Sodyum Bikarbonat İlavesinin Broyler Performansı ve Katı Mide Üzerine Etkileri   
Yazarlar
BİLAL TANAY
UĞURLU SERDAL
KIRMIZIBAYRAK TURGUT
Özet
Bu araştırma, farklı düzeylerde balık unu içeren broyler diyetlerine ilave edilen sodyum bikar-bonatın broyler performansına etkisi ve katı midedeki makroskobik ve mikroskobik değişikliklerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Toplam 164 adet broyler civcivi 3x2 faktoriyel deneme düzeninde gruplanmıştır. Bir günlük civcivler önce %3, 6 veya 9 oranında balık unu içeren rasyon hazırlanarak 3 deneme grubuna ayrılmış ve ikinci olarak her grup %0.2 tuz veya sodyum bikarbonat ilave edilmiş iki alt gruba ayrılmıştır.Denemenin sonunda broylerlerin canlı ağırlıkları 5.grup (2646.94 g) ve 6.grup (2717.22 g)'da diğerlerine göre yüksek bulunmuştur (p<0.05). Katı midenin makroskobik incelenmesinde erozyon gözlenmedi. Tüm örneklerin mikroskop altında yapılan incelemesinde ise koilin tabakası, tunica mukoza ve tunica muskularis tabakalarının normal yapı özelliği gösterdiği görülmüştür.Bu araştırmanın sonucunda, broyler diyetlerinde %3, 6 veya 9 oranında bulunan balık unu ile %0.2 tuz veya sodyum bikarbonatın broyler performansında bir olumsuzluğa ve 7, 15 ve 49 günlük civcivlerin katı midelerinde makroskobik ve mikroskobik bir bozukluğa neden olmadığı sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg.
Dergi ISSN 0250-2836
Dergi Tarandığı Indeksler Animal Breeding Abstracts, Index Veterinarius
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2002
Cilt No 28
Sayı 1
Sayfalar 163 / 174
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş