Yazarlar |
BİLAL TANAY
|
UĞURLU SERDAL
|
KIRMIZIBAYRAK TURGUT
|
Özet |
Bu araştırma, farklı düzeylerde balık unu içeren broyler diyetlerine ilave edilen sodyum bikar-bonatın broyler performansına etkisi ve katı midedeki makroskobik ve mikroskobik değişikliklerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Toplam 164 adet broyler civcivi 3x2 faktoriyel deneme düzeninde gruplanmıştır. Bir günlük civcivler önce %3, 6 veya 9 oranında balık unu içeren rasyon hazırlanarak 3 deneme grubuna ayrılmış ve ikinci olarak her grup %0.2 tuz veya sodyum bikarbonat ilave edilmiş iki alt gruba ayrılmıştır.Denemenin sonunda broylerlerin canlı ağırlıkları 5.grup (2646.94 g) ve 6.grup (2717.22 g)'da diğerlerine göre yüksek bulunmuştur (p<0.05). Katı midenin makroskobik incelenmesinde erozyon gözlenmedi. Tüm örneklerin mikroskop altında yapılan incelemesinde ise koilin tabakası, tunica mukoza ve tunica muskularis tabakalarının normal yapı özelliği gösterdiği görülmüştür.Bu araştırmanın sonucunda, broyler diyetlerinde %3, 6 veya 9 oranında bulunan balık unu ile %0.2 tuz veya sodyum bikarbonatın broyler performansında bir olumsuzluğa ve 7, 15 ve 49 günlük civcivlerin katı midelerinde makroskobik ve mikroskobik bir bozukluğa neden olmadığı sonucuna varılmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. |
Dergi ISSN | 0250-2836 |
Dergi Tarandığı Indeksler | Animal Breeding Abstracts, Index Veterinarius |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2002 |
Cilt No | 28 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 163 / 174 |