Tuj ve Morkaraman Koyunların Süt Verimi ve Meme Özellikleri ile Bu Özellikler Arasındaki İlişkiler
KIRMIZIBAYRAK TURGUT
AKSOY ALİ RIZA
SAATCİ MUSTAFA
TİLKİ MUAMMER
Bu araştırma, Tuj ve Morkaraman ırkı koyunların meme özellikleri ve süt verim özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca meme özellikleri ile süt verimi arasındaki ilişki de incelenmiştir. Bu amaç için Kafkas Üniversitesi Çiftliği'nde bulunan 3 yaşındaki 57 baş Tuj ve 27 baş Morkaraman koyun kullanılmıştır. Koyunların laktasyon süresi, laktasyon süt verimi, günlük ortalama süt verimi, meme çevresi, meme başı uzunlukları, meme yükseklikleri belirlenmiş ve bu özelliklerle süt verimi arasındaki ilişkiler ortaya konulmuştur. Meme lobu çevresi bakımından iki ırk arasında (Tuj: 40.28 cm, Morkaraman: 43.11 cm) önemli bir fark belirlenmiştir (P<0.05). Tuj ve Morkaraman koyunlarının laktasyon süreleri ve laktasyon süt verimleri sırası ile 131.7-137.0 gün ve 51.5-88.3 1 olarak bulunmuştur (P<0.01). Sonuçlar, Morkaraman koyunlarının Tuj koyunlarına göre daha büyük meme ölçülerine ve daha fazla süt verimine sahip olduğunu göstermiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi