img
Yeşil Dönemde Merada Otlatma ve Konsantre Yem İlavesinin Mera Kalitesi ile Morkaraman ve Tuj Kuzularda Büyüme Rumen pH Toplam Uçucu Yağ Asitleri Amonyak Azotu na Etkisi   
Yazarlar
KAYA İSMAİL
SAATCİ MUSTAFA
ÜNAL YÜCEL
ÖNCÜER AHMET
KIRMIZIBAYRAK TURGUT
Özet
Bu çalışmada, yeşil dönemde merada otlatma ve konsantre yem ilavesinin meranın besin madde içerikleri ile Morkaraman ve Tuj ırkı kuzuların canlı ağırlık artışı, rumen pH. toplam uçucu yağ asitleri (TUYA) ve amonyak azotu $(NH_3-N)$ değerlerine etkisi araştırılmıştır. Vejetasyona bağlı olarak otlatma yapılan meranın kuru madde (KM) içeriği % 23.08-45.34, ham protein (HP) % 6.72-17.18, ham selüloz (HS) % 23.78-36.45 olarak belirlenmiştir. Irklar arasında canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı üzerine merada otlatma ve konsantre yem ilavesinin önemli bir etkisi olmamıştır. Toplam deneme periyodunda (70 gün) merada otlatılan grup 14.52 kg, konsantre yem ilavesi yapılan grup 17.40 kg canlı ağırlık kazanmış, canlı ağırlık artışı bakımından yemleme grupları arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0.05). Denemede konsantre yem ilavesi yapılan grup, merada otlayan gruba göre daha düşük ruminal pH'ya sahip iken, TUYA ve NH3-N değerleri merada otlayan ve konsantre yem ilavesi yapılan gruplar arasında farklılık göstermemiştir (P>0.05).
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Lalahan Hayvancılık Araştırma Enst. Derg.
Dergi ISSN 1016-877X
Dergi Tarandığı Indeksler Ulakbim
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2004
Cilt No 44
Sayı 1
Sayfalar 33 / 39
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 7

Paylaş