kolonoskopiye bağlı iatrojenik kolon perforasyonu olgularımızın değerlendirilmesi
Doç. Dr. Tülay DİKEN ALLAHVERDİ
Yusuf Günerhan
Giriş ve Amaç: Kolonoskopik perforasyonlar nadir görülen komplikasyon-lardır. Biz bu çalışmamızda kolonoskopi ile iatrojenik kolon perforasyonu tanısı konulan hastaların değerlendirilmesi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Endoskopi Üni-tesinde Ocak 2008-Aralık 2017 tarihleri arasında kolonoskopi yapılan has-talar arasından iatrojenik kolon perforasyonu tanısı konulanlar retrospektif olarak değerlendirildi. Kolonoskopi sırasında ve sonrasında iatrojenik kolon perforasyonu belirlenen olguların demografik özelliklerinin yanı sıra klinik bulgular ve yapılan cerrahi girişimler takipleriyle birlikte kaydedildi. Bulgu-lar: Endoskopi ünitemizde 1712’si erkek, 1850’si kadın olmak üzere toplam 3562 hastaya kolonoskopi yapıldığı belirlendi. Bunun 2561 tanesi total ko-lonoskopi, 1001 tanesi rektosigmoidoskopi idi. Bu olguların 300 tanesine polip eksizyonu, 858 tanesine kolon biyopsisi yapıldı. Toplam 8 hastada iatrojenik kolon perforasyonu meydana geldi. Hastaların 7 tanesine işlem esnasında, 1 tanesine ise 24 saat sonra kolon perforasyonu tanısı konuldu. Kolonoskopi sırasında kolon perforasyonu tespit edilen hastalardan 5 tane-sine primer kolorafi, 1 tanesine primer kolografi ve ince barsak rezeksiyon anastomozu ve geriye kalan birine ise Hartmann prosedürü uygulandı. Ko-noskopi işleminden 24 saat sonra kolon perforasyonu saptanan diğer hastaya da Hartmann prosedürü uygulandı. Sonuç: Kolonoskopi esnasında çeşitli predispozan nedenlerle perforasyon görülebilir. Perforasyonu olan hastalara erken dönemde primer onarım tercih edilirken, geç dönemde stoma açılma-lıdır. Deneyimli merkezlerde konservatif tedavi de yapılabilir.
Dergi Adı endoskopi
Basım Tarihi 04-2018