img
Kars’ta satışa sunulan kaşar ve çeçil peynirlerin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal kalite nitelikleri   
Yazarlar
 Ufuk KAMBER Ufuk KAMBER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada, Kars piyasasında satışa sunulan 30'ar adet kaşar ve çeçil peynirinin kimyasal ve mikrobiyolojik kalite nitelikleri incelenerek, Türk Gıda Kodeksine uygunlukları araştırılmıştır. Mikrobiyolojik analizler sonucunda kaşar ve çeçil peynirlerinde (sırasıyla ortalama) toplam aerob mezofil bakteri; 7.03 ve 7.25 logıokob/g düzeyinde, hijyen indeksi mikroorganizmalarından enterobakteriler; % 66.6'sında 4.30 ve % 70.0'inde 3.47 $log_{10}$ kob/g düzeyinde, koliform bakteriler; % 40'ında 3.91 ve % 20'sinde 4.35 $log_{10}$ kob/g düzeyinde, koagülaz pozitif stafilokoklar; % 46.6'sında 2.98 ve % 20'sinde 2.76 $log_{10}$ kob/g düzeyinde, sülfit indirgeyen anaeroblar; % 3.3'ünde 2.30 ve % 20'sinde 2.05 $log_{10}$ kob/g düzeyinde ve maya - küfler ise 6.04 ve 6.45 logıokob/g düzeyinde izole edilmiştir. Kimyasal analizler sonucunda ise (% ortalama); kaşar peynirlerinde kuru madde miktarı 64.4, yağ 21.5, yağsız kuru madde 42.8 ve protein 22.3 olarak bulunmuştur. Kaşar peyniri örneklerinde nişastaya da rastlanılmamıştır. Çeçil peynirlerinde ise; kum madde 52.4, yağ 15.6, yağsız kuru madde 36.8, ve protein 28.3 olarak bulunmuştur. Bu analizler sonucunda, kaşar peynirlerinin % 76.6'sının, çeçil peynirlerin ise % 33.3'ünün mikrobiyolojik yönden Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmadığı, bundan dolayı piyasada satışa sunulan kaşar ve çeçil peynirlerinin halk sağlığı açısından potansiyel bir risk taşıyabilecekleri kanısına varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1300-6045
Dergi Tarandığı Indeksler SSCI
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2005
Cilt No 11
Sayı 1
Sayfalar 33 / 38
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 7

Paylaş