Yazarlar |
Abamüslüm Güven
Türkiye |
Murat Gülmez
Türkiye |
Ufuk KAMBER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
E3u araştırma, Kars'ta tüketime sunulan kıymalarda halk sağlığı ve kalitesi açısından önem taşıyan bazı mikroorganizmaların varlığını saptamak, ülkemizde ve diğer ülkelerdeki limitlerle kıyaslayarak, mikrobiyolojik kalitelerini belirlemek amacıyla yapıldı. Kasaplardan alınan 80 adet örnek genel aerob canlı, psikrofilik, koliform, E. coli, stafilokok, koagülaz pozitif S. aureus, sülfiti indirgeyen anaeroblar, C. perfringens, enterobakteri, enterokok mikroorganizmalarının sayıları ve salmonella ile listeria türlerinin varlıkları yönünden incelendi. Örneklerin içerdiği mikroorganizma sayıları geniş sınırlar içerisinde bir dağılım gösterdi. Genel aerob canlı, E. coli, S. aureus, C. perfringens ve salmonella bakımından örneklerin sırasıyla % 27.5, % 27.5, % 46.25, % 27.5 ve % 1.25' ülkemizdeki kıyma standartlarında belirtilen maksimum limitlerin üzerinde mikroorganizma içermektedir. Örneklerin % 60'nın E. coli, % 53.75'inin S. aureus, % 62.5'inin C. perfringens, % 98.75'inin salmonella ve % 91.25'inin L. monopytogenes içermediği tespit edildi. Bulgular yapılan ilgili bazı araştırmalarla, ayrıca ülkemizde, ABD, Kanada ve italya'da uygulanan standartlarla karşılaştırılarak tartışıldı. Kars'ta üretilen kıymaların içerdiği mikroorganizma sayısının gerek ülkemizde ve gerekse diğer ülkelerdeki ilgili bazı araştırmalarda belirtilen mikroorganizma sayılarından daha düşük olmasına rağmen, halk sağlığı bakımından yeterince güvenceye sahip ol¬madığı kanısına varıldı. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi |
Dergi ISSN | 1300-6045 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SSCI |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-1997 |
Cilt No | 3 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 57 / 65 |