Kars İlinde Tüketime Sunulan Kıymalarda Bazı Patojen Mikroorganizmaların Araştırılması ve Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi
Abamüslüm Güven
Murat Gülmez
Prof. Dr. Ufuk KAMBER
E3u araştırma, Kars'ta tüketime sunulan kıymalarda halk sağlığı ve kalitesi açısından önem taşıyan bazı mikroorganizmaların varlığını saptamak, ülkemizde ve diğer ülkelerdeki limitlerle kıyaslayarak, mikrobiyolojik kalitelerini belirlemek amacıyla yapıldı. Kasaplardan alınan 80 adet örnek genel aerob canlı, psikrofilik, koliform, E. coli, stafilokok, koagülaz pozitif S. aureus, sülfiti indirgeyen anaeroblar, C. perfringens, enterobakteri, enterokok mikroorganizmalarının sayıları ve salmonella ile listeria türlerinin varlıkları yönünden incelendi. Örneklerin içerdiği mikroorganizma sayıları geniş sınırlar içerisinde bir dağılım gösterdi. Genel aerob canlı, E. coli, S. aureus, C. perfringens ve salmonella bakımından örneklerin sırasıyla % 27.5, % 27.5, % 46.25, % 27.5 ve % 1.25' ülkemizdeki kıyma standartlarında belirtilen maksimum limitlerin üzerinde mikroorganizma içermektedir. Örneklerin % 60'nın E. coli, % 53.75'inin S. aureus, % 62.5'inin C. perfringens, % 98.75'inin salmonella ve % 91.25'inin L. monopytogenes içermediği tespit edildi. Bulgular yapılan ilgili bazı araştırmalarla, ayrıca ülkemizde, ABD, Kanada ve italya'da uygulanan standartlarla karşılaştırılarak tartışıldı. Kars'ta üretilen kıymaların içerdiği mikroorganizma sayısının gerek ülkemizde ve gerekse diğer ülkelerdeki ilgili bazı araştırmalarda belirtilen mikroorganizma sayılarından daha düşük olmasına rağmen, halk sağlığı bakımından yeterince güvenceye sahip ol¬madığı kanısına varıldı.
gıda mikrobiyolojisi,et ürünleri,Kars,patojenler,gıda kalitesi,sığır eti,Türkiye,et
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi