| Yazarlar (3) |
Prof. Dr. Ufuk KAMBER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
|
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye |
|
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye |
| Özet |
| Bu çalışmada, Kars piyasasında satışa sunulan gravyer peynirlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalite niteliklerinin ortaya konularak yasal mevzuata uygunlukları araştırılmıştır. Gravyer peynirlerin mikrobiyolojik analizleri sonucunda (ortalama); toplam aerob mezofil bakteri 2.3x$10^7$ kob/g, laktik bakteri 5.1x$10^5$ kob/g, laktokok bakteri 8.5x$10^6$ kob/g, koliform grubu bakteri 1.0x$10^3$ kob/g, stafilokok-mikrokok 4.8x$10^4$ kob/g, sülfit indirgeyen klostridia 4.2x$10^2$, maya ve küf 3.9x$10^4$ düzeyinde izole edilmiştir. E.coli, S.aureus ve C. perfringens <1.0x$10^2$ kob/g olarak saptandı.. Kimyasal analizler sonucunda ise (ortalama); rutubet miktarı % 19.8, yağ % 32.4, protein % 31.3, tuz % 11.0, kül % 5.4 ve asitlik % 1.54 LA olarak bulunmuştur. Bu analizler sonucunda, gravyer peynirin %76.6’sının Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, Kars’da marketlerde satılan gravyer peynirin halk sağlığı açısından potansiyel bir risk taşıyabilmektedir. |
| Anahtar Kelimeler |
| Makale Türü | Özgün Makale |
| Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale |
| Dergi Adı | Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi |
| Dergi ISSN | 2147-9615 Scopus Dergi |
| Dergi Tarandığı Indeksler | ULAKBİM |
| Makale Dili | Türkçe |
| Basım Tarihi | 01-2008 |
| Cilt No | 3 |
| Sayı | 1 |
| Sayfalar | 1 / 7 |