| Yazarlar (3) | 
|  Prof. Dr. Ufuk KAMBER Kafkas Üniversitesi, Türkiye | 
|  Mehmet Elmalı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye | 
|  Hilmi Yaman Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye | 
| Özet | 
| Bu çalışmada, Kars piyasasında satışa sunulan gravyer peynirlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalite niteliklerinin ortaya konularak yasal mevzuata uygunlukları araştırılmıştır. Gravyer peynirlerin mikrobiyolojik analizleri sonucunda (ortalama); toplam aerob mezofil bakteri 2.3x$10^7$ kob/g, laktik bakteri 5.1x$10^5$ kob/g, laktokok bakteri 8.5x$10^6$ kob/g, koliform grubu bakteri 1.0x$10^3$ kob/g, stafilokok-mikrokok 4.8x$10^4$ kob/g, sülfit indirgeyen klostridia 4.2x$10^2$, maya ve küf 3.9x$10^4$ düzeyinde izole edilmiştir. E.coli, S.aureus ve C. perfringens <1.0x$10^2$ kob/g olarak saptandı.. Kimyasal analizler sonucunda ise (ortalama); rutubet miktarı % 19.8, yağ % 32.4, protein % 31.3, tuz % 11.0, kül % 5.4 ve asitlik % 1.54 LA olarak bulunmuştur. Bu analizler sonucunda, gravyer peynirin %76.6’sının Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, Kars’da marketlerde satılan gravyer peynirin halk sağlığı açısından potansiyel bir risk taşıyabilmektedir. | 
| Anahtar Kelimeler | 
| Makale Türü | Özgün Makale | 
| Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale | 
| Dergi Adı | Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi | 
| Dergi ISSN | 2147-9615 Scopus Dergi | 
| Dergi Tarandığı Indeksler | ULAKBİM | 
| Makale Dili | Türkçe | 
| Basım Tarihi | 01-2008 | 
| Cilt No | 3 | 
| Sayı | 1 | 
| Sayfalar | 1 / 7 |