Yazarlar |
Ufuk KAMBER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Mehmet Elmalı
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye |
Hilmi Yaman
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada, Kars piyasasında satışa sunulan gravyer peynirlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalite niteliklerinin ortaya konularak yasal mevzuata uygunlukları araştırılmıştır. Gravyer peynirlerin mikrobiyolojik analizleri sonucunda (ortalama); toplam aerob mezofil bakteri 2.3x$10^7$ kob/g, laktik bakteri 5.1x$10^5$ kob/g, laktokok bakteri 8.5x$10^6$ kob/g, koliform grubu bakteri 1.0x$10^3$ kob/g, stafilokok-mikrokok 4.8x$10^4$ kob/g, sülfit indirgeyen klostridia 4.2x$10^2$, maya ve küf 3.9x$10^4$ düzeyinde izole edilmiştir. E.coli, S.aureus ve C. perfringens <1.0x$10^2$ kob/g olarak saptandı.. Kimyasal analizler sonucunda ise (ortalama); rutubet miktarı % 19.8, yağ % 32.4, protein % 31.3, tuz % 11.0, kül % 5.4 ve asitlik % 1.54 LA olarak bulunmuştur. Bu analizler sonucunda, gravyer peynirin %76.6’sının Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, Kars’da marketlerde satılan gravyer peynirin halk sağlığı açısından potansiyel bir risk taşıyabilmektedir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 2147-9615 |
Dergi Tarandığı Indeksler | ULAKBİM |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2008 |
Cilt No | 3 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 1 / 7 |