Microbiological and Chemical Properties of Gravier Cheeses
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Hilmi Yaman
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Kars piyasasında satışa sunulan gravyer peynirlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalite niteliklerinin ortaya konularak yasal mevzuata uygunlukları araştırılmıştır. Gravyer peynirlerin mikrobiyolojik analizleri sonucunda (ortalama); toplam aerob mezofil bakteri 2.3x$10^7$ kob/g, laktik bakteri 5.1x$10^5$ kob/g, laktokok bakteri 8.5x$10^6$ kob/g, koliform grubu bakteri 1.0x$10^3$ kob/g, stafilokok-mikrokok 4.8x$10^4$ kob/g, sülfit indirgeyen klostridia 4.2x$10^2$, maya ve küf 3.9x$10^4$ düzeyinde izole edilmiştir. E.coli, S.aureus ve C. perfringens <1.0x$10^2$ kob/g olarak saptandı.. Kimyasal analizler sonucunda ise (ortalama); rutubet miktarı % 19.8, yağ % 32.4, protein % 31.3, tuz % 11.0, kül % 5.4 ve asitlik % 1.54 LA olarak bulunmuştur. Bu analizler sonucunda, gravyer peynirin %76.6’sının Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, Kars’da marketlerde satılan gravyer peynirin halk sağlığı açısından potansiyel bir risk taşıyabilmektedir.
Staphylococcus aureus,peynir kalitesi,kimyasal bileşim,peynir,gıda bulaşıklılığı,gıda hijyeni,Clostridium perfringens,Escherichia coli,mikrobiyoloji
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM