Detection of Vitamin B12 in Different Cow Milk Using ELISA Technique
Cevat Nispet
Sena Çenesiz
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
$B_ {12}$ vitamini, B kompleks vitaminlerin bir üyesidir. Bu vitamin kobalt içerdiğinden dolayı kobalamin olarak adlandırılmaktadır. B12 vitamini balık, et, tavuk, yumurta ve süt ürünlerinde bulunur ve bakteriler tarafından sentezlenir. $B_ {12}$ vitamini yetersizliğine bağlı olarak mide ve bağırsak bozukluklar, kol ve bacaklarda uyuşukluk ve megolablastik anemi şekillenir. Bu çalışmada farklı sığır ırklarına ait süt örneklerinde B12 vitamin düzeyleri araştırıldı. Bu amaçla Samsun ve Kars bölgesinden Holştayn, Jersey, Zavot and Doğu Anadolu Kırmızısı sığır ırklarına ait süt örnekleri toplandı. Süt örneklerinde $B_ {12}$ vitamini miktarı ELISA yöntemi ile tespit edildi.$B_ {12}$ vitamini Holştayn, Jersey, Zavot and Doğu Anadolu Kırmızısı sığır ırklarına ait süt örneklerinde sırasıyla 0.98µg/L, 1.15µg/L, 2.93µg/L ve 1.56µg/L olarak bulundu. Yapılan istatistik çalışması sonucunda vitamin $B_ {12}$miktarı Zavot ırkına ait süt örneklerinde diğer ırklardan daha yüksek bulundu (p<0.05, ANOVA).
Zavot,sığır ırkları,B12 vitamini,Doğu Anadolu Kırmızısı,Alacalı Sığır,Jersey,süt,inek sütü,ELISA
Dergi Adı İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ulakbim