Fermente Türk Sucuklarında Et Orijininin İndirekt Kompetatif ELISA ile Belirlenmesi
Prof. Dr. Ufuk KAMBER
Ergün Özalp
Et ürünlerine hile amacıyla yabancı hayvan etlerinin katılması eskiden olduğu gibi günümüzde de önemli bir sorundur. Bu çalışmada hayvansal ürünlerimiz içerisinde en çok üretim payına sahip Türk fermente sucuklarında olası at ve domuz eti karıştırılarak yapılacak hilelerin deneysel olarak varlığının tespiti ve karıştırılabilecek miktarların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada teknik olarak, et orijinlerinin yada et ürünlerine katılan yabancı hayvan etlerinin tespitinde son yıllarda pek çok ülkede duyarlı, hızlı, ucuz ve pratik metotlardan biri olan Enzim Linked Immuno Assay (ELISA) test kullanılmıştır. ELISA testi için gerekli olan türe özgü monospesifik antiserumlar affinite kromatografi yöntemiyle saflaştırılmıştır. Deneysel yürütülen bu çalışmada, sığır etine % 1, 3, 5, 10 ve 15 oranlarında at ve domuz eti karıştırılarak yapılmış Fermente Türk Sucuklarında, indirekt kompetatif ELISA ile at ve domuz etinin 10 mg $gr^{-1}$’lık karışımlar tespit edilmiştir. Saf at ve domuz albüminleri ile yapılan deneylerde ise duyarlılığın 2 μg $ml^{-1}$ olduğu bulunmuştur.
sucuk,gıda analizleri,tanı,sığır eti,at eti,ELISA,domuz eti
Dergi Adı Erciyes Üniv.ersitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM