Gamma radiation effect on carbon nanotubes
Doç. Dr. Uğur AKBABA
Bu çalışmada, karbon nanotüpler üzerindeki gama ışınımının etkisi kapsamlı bir şekilde derlenmiştir. Karbon nanotüplerin farklı dozlarda ve enerjilerde gama radyasyonu ile etkileşimi son yıllarda yoğun olarak incelenmiştir. Karbon nanotüpler, iyi termal özellikler, ultra hafif yapılar, farklı iletkenlik özellikleri, dayanıklılık ve üstün ısı direnci gibi ekstra özelliklerinden dolayı teknolojik uygulamalarda arzu edilen malzemelerdir. Bu nedenlerden dolayı, teknolojik cihaz yapımında yaygın olarak kullanılırlar. Bu cihazlar, tıp, havacılık, nükleer reaktörler, nükleer atık depoları gibi radyasyona maruz kalan ortamlarda kullanılmaktadır. Karbon nanotüp malzemelerinin radyasyona tepkisini bilmek, yapılan cihazların kararlılığı için çok önemlidir. Literatür taramasından görülebileceği gibi, malzemenin gama radyasyonu ile etkileşimi, malzemenin türüne, malzemenin saflığına ve atom örgüsüne, uygulanan radyasyonun dozuna, enerjisine ve uygulama ortamına (su, hava vb.) göre oldukça değişkendir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Makale Dili İngilizce