Prognostic Value of Haptoglobin and Ceruloplasmin Levels Determined in Cows with Adhesive and Non-adhesive Traumatic Reticuloperitonitis
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Doç. Dr. Uğur AYDIN
Bu çalışmanın amacı adeziv ve non-adeziv retikuloperitonitis travmatika’lı (RPT) ineklerde haptoglobin, seruloplazmin, bazı makro mineral düzeylerinin ve hematolojik parametrelerin karşılaştırılması ve ayırıcı tanısal önemi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla çalışmada adeziv RPT’li 20 inek grup 1 (G1), non-adeziv RPT’li 20 inek grup 2 (G2) ve sağlıklı 20 inek kontrol grubu (K) olarak belirlenmiştir. Klinik olarak RPT şüphesi olan sığırlardan kan örnekleri alınarak gluteraldehit testi ile yangı durumu incelendi. Radyografik görüntüleme ile tanı konulduktan sonra sığırlara rumenotomi yapıldı. Rumenotomi sırasında adezyon olup olmamasına göre sığırlar gruplara ayrıldı. Toplam lökosit sayısı G1’de G2 ve kontrole göre anlamlı yüksek bulundu. Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve albumin seviyeleri G1 ve G2’de K grubuna göre önemli derecede düşük bulundu (P<0.05). Pozitif akuz faz proteinleri olan haptoglobin ve seruloplazmin diğer gruplara kıyasla G1’de en yüksek seviyede olduğu belirlendi (P<0.05). Bu çalışmada, G1’de pozitif akut faz proteinlerinin yüksek düzeyde ve albuminin ise daha düşük düzeyde saptanması önemli bulunmuştur. Sonuç olarak bu parametrelerin RPT’li ineklerde adezyon varlığının belirlenmesinde önemli bilgiler sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca rumenotomi sonrası inek sahiplerinden alınan bilgilere göre G1’deki ineklerin genel sağlık durumlarının sıkıntılı olduğu öğrenildi. Bu veriler ışığında rumenotomi öncesi ilgili parametreler RPT’de prognostik değerlendirme için fikir verebilir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi