Freezing of Washed Angora Goat Semen with Extenders Added Bull or Ram Seminal Plasma
Arı Umut Çağın
Daşkın Ali
Bu çalışmanın amacı dondurma öncesi Ankara tekesi spermasının seminal plazmasından ayrılmasının gerekliliği ile boğa veya koç seminal plazmasının sulandırıcıya eklenmesinin yararlılığının araştırılmasıdır. Bu çalışmada dört Ankara tekesinden alınan sperma kullanıldı. 4 deney grubu tasarlandı: T (Hepesli Tyrod’s solüsyonuyla yıkanmış; yumurta sarısı içeren TRIS solüsyonu ile sulandırılmış Ankara Tekesi Sperması (AGS), C (Kontrol, Yıkanmamış AGS; yalnızca TEG ile sulandırılmış), TB (TALP ile yıkanmış; boğa seminal plazması (SP) içeren sulandırıcı ile sulandırılmış AGS), TO (TALP ile yıkanmış; koç SP içeren sulandırıcı ile sulandırılmış AGS). Dört gruba ait çözüm sonu spermatolojik parametreler analiz edildiğinde; boğa veya koç seminal plazmasının dondurma öncesi sulandırıcıya eklenmesinin, C ve T grupları ile karşılaştırıldığında, çözüm sonu spermatolojik parametreleri olumlu yönde etkilediği saptanmıştır (P<0.05). Sonuç olarak, bu çalışmadan elde edilen veriler AGS’nın dondurma öncesi yıkanması gerektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu çalışmanın sonuçları, Ankara Tekesi spermasından ayrılan, Ankara Tekesi seminal plazması yerine, boğa veya koç seminal plazmasının kullanılabileceğini göstermektedir.
dondurulmuş semen,Angora(keçi),keçi,ejakülat derecesi,koç,semen koruma,suni tohumlama,dondurarak koruma,koyun,Türkiye,seminal plazma
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi