Structural and Spectral Properties of 4-(5-methyl-[1, 2, 4] triazolo [1, 5-a] pyrimidine-7-yloxy) phthalonitrile: Analysis by TD-DFT Method, ADME Analysis, and Molecular Docking Simulations
Kenan Altun
Doç. Dr. Ümit YILDIKO
Aslıhan Aycan Tanrıverdi
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Turan TEKEŞ
Ahmet Çağrı Ata
Barış Kartal
Adıyaman Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK
Bu çalışmada ftalonitril bileşiği ve kuantum kimyasalı olarak 4-(5-metil-[1,2,4]triazolo[1,5-a]pirimidin-7-iloksi)ftalonitril (MTPPN olarak kodlanmıştır) seçilmiştir ve in-siliko çalışmalar yapılmıştır. İlk başta zamana bağlı yoğunluk fonksiyonel teorisi (TD-DFT) yönteminin temel seti kullanılmış ve molekülün sınır yörünge enerjileri ve bant aralığı hesaplamaları yapılmıştır. Elektron yoğunluğu ve bağ kritik nokta hakkında bilgi edinmek için moleküllerdeki atomların analizi (AIM) teorik hesaplamaları sunulmaktadır. Ayrıca bileşiğin ilaç potansiyeli için absorpsiyon, dağılım, metabolizma ve atılım (ADME) analizleri yapıldı. MTPPN bileşiğinin bazı enzimler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yerleştirme puanı sırasıyla AChE, BChE, a-GLY proteinleri -7.864, -6.848 ve -5.511 kcal/mol için elde edilmiştir. MTPPN, bir ilaç adayı olarak in-siliko bir çalışmada iyi bir inhibitör performans göstermiştir.
Ftalonitril,moleküler doking,ADME,TD-DFT,AIM
Dergi Adı Journal of the Institute of Science and Technology