A Heterocyclic Compound Hispidulin: Theoretical Investigation by DFT/TD-DFT Methods and Molecular Docking Studies
Ahmet Çağrı Ata
Aslıhan Aycan Tanrıverdi
Doç. Dr. Ümit YILDIKO
Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK
Flavonoidler, Alzheimer hastalığı (AD) inhibisyon aktiviteleri de dahil olmak üzere biyolojik özelliklere sahip polifenolik bitki ikincil metabolitleridir. AH yönetimi için etkili ilaçlar elde etmek için modifiye edilmiş doğal olarak oluşan flavonoidler üzerinde çok sayıda araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada, hedef molekül hispidulin 4′,5,7-Trihidroksi-6-Metoksiflavon (THMF)’in DFT/B3PW91, TD-DFT/B3LYP yöntemleri ve LANL2DZ (d,p), 6-311G (d,p) temel setleri kullanılarak HOMO-LUMO enerji hesaplamaları, optimize edilmiş moleküler geometri, moleküler elektrostatik potansiyel yüzey (MEPS), doğrusal olmayan optik (NLO), molekül içindeki yük transferi ve mulliken atomik yükleri yapısı belirlendi ve sonuçlar görüntülendi. Ayrıca, moleküler yerleştirme işlemiyle yapı-aktivite ilişkisine dayalı olarak test edilen bileşiğin etki mekanizmasının tanımlanması, daha sonraki araştırmalar için dikkate alınması gereken önemli bilgiler sağlamak ve bu sayede yeni, daha verimli ve seçici sistemleri tasarlamaktır.
Hispidulin,DFT,TD-DFT,Molecular Docking
Dergi Adı SDU Journal of Natural and Applied Sciences