Preparation of Metal Complexes of 4,5-Dichlorphthalic Acid as Nanoscale and Electronic Properties
Mehmet Salih Keskin
Doç. Dr. Ümit YILDIKO
Derya Güngördü Solğun
Mehmet Salih Ağırtaş
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Burada asit fonksiyonlu ftalik asit metal kompleksleri sentezlendi. Yapı analizi için Fourie dönüşümü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR), X-ışını kırınım analizi (XRD), Taramalı elektron mikroskopisi-Enerji Dağıtıcı Spektrometresi (SEM + EDS) cihazları kullanılmıştır. 4,5-diklorftalik asidin bakır ve çinko komplekslerinin yapısal parametreleri, B3LYP yönteminin LanL2DZ baz seti ile belirlenmiştir. HOMO (en yüksek işgal edilen moleküler orbital) ve LUMO (en düşük işgal edilmeyen moleküler orbital) enerjileri ve elektron yoğunluk dağılım potansiyeli (MEP) gibi elektronik özellikler elde edildi. Hiperkonjugatif etkileşimlerden kaynaklanan moleküllerin stabilitesi, yük delokalizasyonu, doğal bağ orbital (NBO) analizi kullanılarak analiz edildi. Zn ve Cu-4,5-diklorftalik asidin (DCPA) teorik ve deneysel FT-IR spektrumlarının karşılaştırılması yapıldı ve Cu için R = 0.97204 ve Zn kompleksi için R = 0.97929 doğrusal çalışmalar formunda bulundu. İki karakterizasyon sonucunun tutarlı olduğu bulunmuştur.
Ftalik asit türevi,sentez,metal,elektronik özellikler
Dergi Adı Journal of the Institute of Science and Technology