How Is High Power (200w) Thulium Laser Vapoenucleation of the Prostate Impacting Functional Parameters? Short-Term Follow-Up Results
Dr. Öğr. Üyesi Ümit YILDIRIM
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet EZER
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet USLU
Bumin Örs
Fatih Gökalp
Amaç: Literatürde yüksek güçlü Thulium:YAG lazer vapoenükleasyon tekniğinin sonuçlarını irdeleyen çalışmalar kısıtlıdır. Sunulan çalışmada, benign prostat hiperplazisi tedavisinde kullanılan 200 W Thulium:YAG lazer vapoenükleasyonun, etkinlik ve güvenilirliğinin, bu prosedürün alt üriner sistem semptomları, erektil, ejakülatuar fonksiyonlar üzerindeki etkisininin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Aralık 2021 ile Haziran 2022 arasında, benign prostat hiperplazisinin belirti ve semptomlarını tedavi etmek için kliniğimizde Thulium vapoenükleasyon (ThuVEP) uygulanan hastaların verileri prospektif olarak toplandı. Hariç tutma kriterleri uygulandıktan sonra 50 vakalık bir örneklem büyüklüğü elde edildi ve veriler retrospektif olarak analiz edildi. Ameliyatı takip eden 1. ve 6. aylarda tüm hastalar alt üriner sistem semptomları, erektil fonksiyon ve ejakülasyon semptomları açısından ameliyat öncesi durumları ile karşılaştırıldı. Oluşan komplikasyonları sınıflandırmak için Modifiye Clavien-Dindo Sınıflandırması da kullanıldı. Bulgular: Hastaların IPSS skorlarında 6 aylık takip sonunda belirgin ve anlamlı bir iyileşme görüldü (27’ye karşı 5; p<0.001). Ameliyat öncesi durumla karşılaştırıldığında, IIEF-5 skoru ile ölçülen erektil fonksiyonlar ameliyatla önemli ölçüde değişmedi (17’ye karşı 18; p=0.067). Takip süresinin sonunda, MSHQ-EjD skoru ile ölçülen ejakülasyon fonksiyonlarında önemli bir bozulma oldu (10’a karşı 6.5; p<0.001). İşlem sırasında ve sonrasında hastaların 2’sinde (%4) Clavien 3a seviyesinde komplikasyon görüldü, ancak bu seviyenin üzerinde komplikasyon görülmedi. Sonuç: Semptomatik benign prostat hiperplazisinin cerrahi tedavisinde kullanılan yüksek güçlü (200 W) ThuVEP yöntemi kısa dönem sonuçlarına göre fonksiyonel sonuçlar açısından güvenilir ve etkilidir.
thulium,lazer vaporizasyon,impotans,alt üriner sistem semptomları
Dergi Adı YENİ ÜROLOJİ DERGİSİ
Makale Dili İngilizce