Perkütan nefroli̇totomi̇de spi̇nal i̇le genel anestezi̇ yöntemleri̇ni̇n karşilaştirilmasi
Eyüp Veli Küçük
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Ümit YILDIRIM
Ahmet Bindayı
Ahmet Tahra
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye
Fikret Fatih Önol
Amaç: Perkütan nefrolitotomi(PNL) operasyonunda spinal ile genel anestezi yöntemlerinin etkinlik ve güvenirliliklerinin karşılaştırılmasıGereç ve Yöntem: 2012-2015 yılları arasında böbrek taşı nedeniyle PNL uygulanan 316 hasta restrospektif olarak değerlendirldi. Genel anestezi grubunda 206 hasta (grup 1), Spinal anestezi grubunda 110 (grup 2) hasta mevcut idi. Grup 1'de standart genel anestezi uygulanırken, Grup 2'de bulunan hastalara L3-4 spinal aralıklarında oturur pozisyonda bupivakain ve fentanil enjeksiyonu uygulandı. Litotomi pozisyonunda spinal anestezi seviyesi belirlendikten sonra üreteral kateter yerleştirildi ve standart PNL operasyonu uygulandı. Komplikasyonlar kayıt edildi ve analiz retrospektif olarak gerçekleştirildi.Bulgular: Ortalama taş boyutu grup 1'de 32.2 ± 8.6 mm iken grup 2'de 31.5 ± 8.2 mm idi. Operasyon süresi ve hemoglobin seviyesindeki düşüş grup 1 ve grup 2 arasında benzer olarak bulundu (83.4 dk ile 86 dk, p= 0.31 ve 0.9 g/dl ile 1 g/dl, p=0.27). İntraoperatif hipotansiyon ve postoperatif baş ve sırt ağrısı spinal anestezi grubunda istatisktiksel olarak daha fazla idi (p< 0.5). Her iki grupta da nörolojik komplikasyon tesbit edilmedi. Narkotik analjezik ihtiyacı grup 1'de 11.3 ± 3.1 mg iken grup 2'de 7.6 ± 2.5 mg morfin sülfat olarak tesbit edildi(p= 0.03) Sonuç: Bupivakain ve fentanil ile kombine spinal anestezi yöntemi ile PNL operasyonu, genel anetezi ile PNL'ye benzer sonuçları ile etkin ve güvenilir bir yöntemdir.
Dergi Adı HAYDARPAŞA NUMUNE EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI TIP DERGISI
Basım Tarihi 01-2016
Makale Linki https://jag.journalagent.com/hnhjournal/pdfs/HNHJ-69875-RESEARCH_ARTICLE-KUCUK.pdf