Long-term stone-free rates after flexible URS: Does the size of DJ stent affect the outcomes
Dr. Öğr. Üyesi Ümit YILDIRIM
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet USLU
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet EZER
Rasim Güzel
Kemal Sarıca
Biruni Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada, kullanılan double- J (DJ) stent çapının, flexible üreteroskopik (fURS) böbrek taşı tedavisinin taşsızlık oranları ve pos- toperatif ağrı durumuna olası etkisini araştırdık. Gereç ve Yöntemler: Böbrek taşı nedeniyle fURS uygulanan toplam 104 hasta çalışmaya da- hil edildi. Taş tedavisi sonrası 51 hastaya 4.7 Fr DJ stent takılırken, 53 hastaya 6 Fr stent takıldı. Pos- toperatif 3. ayda kontrastsız bilgisayarlı tomogra- fi ile incelenen taşsızlık durumuna ek olarak, iki grubun genel ağrı semptomları, postoperatif ilk haftayı takiben uygulanan görsel ağrı skalası ile değerlendirildi. Başarı, taşların tamamen temiz- lenmesi veya küçük taş parçalarının (<3 mm) var- lığı olarak belirlendi. Bulgular: İki grubun genel ağrı semptomları, görsel ağrı skalası kullanılarak ölçüldüğünde 6 Fr grubu daha öndeydi (4.02±1.10 vs 4.81±1.53, p=0.006). İki grup taşsızlık oranları açısından an- lamlı fark göstermedi (%84.3 vs %74.5, p=0.264). İki grup arasında postoperatif ateş, stent migras- yonu veya acil servis ziyaretleri açısından istatis- tiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç: Bu çalışma, daha büyük çaplı stent- lerin hastalarda daha yüksek ağrı şikayetlerine neden olmasına rağmen, uzun süreli taşsızlık oranlarını önemli ölçüde etkilemediğini belirledi. Flexible üreteroskopik cerrahi sonrası stent seçimi söz konusu olduğunda 6 Fr yerine 4.7 Fr DJ tercih edilmelidir.
Double j stent çapı,böb- rek taşı,fleksible üreterorenoskopi,taşsız
Dergi Adı YENİ ÜROLOJİ DERGİSİ
Makale Dili İngilizce