Comparison of Ceftiofur Sodium by Intra Venoz Regional Antibiotherapy and Local Oxytetracycline Applıcation for Treatment of Bovine Digital Dermatitis
Kamiloğlu Alkan
Demirkan İbrahim
Baran Vedat
Çalışmada seftiyofur sodyum'un sığır digital dermatitis lezyonları üzerine etkisi ve topikal Oksitetrasiklin HCI uygulaması ile karşılaştırılmasının değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma kapsamına digital dermatitis belirtisi gösteren Simental ırkı süt inekleri (n=30) dahil edildi. Hayvanlar 3 gruba ayrıldı. Grup l (n=lû) ksilazin HCI enjeksiyonu ile sedasyona alındı. Dörtyüz mg sepftiyofur sodyum 15 mi lokal anestezikle (lidocain HCI) karıştırılarak Vena digitalis dorsalis communis III veya V digitalis palmaris communis IV'e enjekte edildi (Intravenous regional antibiotherapy -IVREGAB). İkinci gruptaki (n=10) hayvanların ayaklarına lokal olarak Oksitetrasiklin sprey şeklinde 2 gün aralıklarla 3 gün uygulandı. Grup 3 (n=10) sadece serum fizyolojik ile muamele edildi. Grup l'de uygulamayı takip eden 3. günde 4 inekte lezyon belirtisi kayboldu. Bu nedenle tedaviye devam edilmedi; kalan 6 inekte ise IVREGAB tekrarlandı. Grup 2'de iyileşmenin yavaş olması nedeniyle 3 uygulama daha yapıldı. Grup 3'te iyileşme olmadı, fakat; papillomatöz karakterli lezyonlar gelişti. Sonuç olarak, bovin digital dermatitis tedavisinde seftiyofur sodyumun IVREGAB uygulaması lokal Oksitetrasiklin uyuglamalarına kıyasla daha çabuk ve güvenilir iyileşme sağladı. Ette veya sütte gözardı edilecek düzeyde birikmesinden dolayı seftiyofur sodyum, tüketime sunulacak digital dermatitisli hayvanlarda ilk seçenek olarak tercih edilebilir.
sığır,oksitetrasiklin,işlem,deri yangısı,damar içi enjeksiyon
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale