Treatment of Peritonitis Caused by Foreign Body Using Intraperitoneal Dimethylsufoxide DMSO
Cihan Mete
Baran Vedat
Özaydın İsa
Atalan Gültekin
Kılıç Engin
Metalik yabancı cisimlere bağlı olarak akut retikulitis travmatika tanısı konulan 16 erişkin inekte operasyon (rumenotomi) sırasında diffuz peritonitis belirlendi. Operasyon açıklığının kapatılmasını izleyerek izotonik 3 litre NaCl içinde %10'luk çözeltisi hazırlanan DMSO (dimethylsulfoxide) peritoneal kaviteye verildi. Olguların tümünde bu sağaltıma ek olarak 3-4 gün süre ile İntraperitoneal yolla geniş spektrumlu antibiyotik uygulandı. Olguların 12'sinde 24 saat sonraki kontrollerde belirtilerin hafiflediğinin saptanması nedeni ile yeniden DMSO uygulaması yapılmadı ve bu olgular kısa sürede iyileştiler. Diğer 4 olguda peritonitise bağlı bulguların sürmesi nedeni ile aynı uygulama günde l kez olmak üzere 3 gün sürdürüldü. Bunların l'inde iyileşme belirlenirken diğer 3 olguda tam bir iyileşme sağlanmadı. Sonuç olarak, İntraperitoneal DMSO ve antibiyotik uygulamasının peritonitis sağaltımında oldukça etkili olduğu gözlendi.
sığır,periton boşluğuna enjeksiyon,peritonit,rumen hareketliliği,klinik görünüm,dimetil sülfoksid,yabancı cisim,sığır hastalıkları
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi