Sığırlarda Adrenalinsiz ve Adrenalin ile Kombine Edilen Lokal Anesteziklerin Olumsuz Etkilerinin Araştırılması
Özba Burhan
Baran Vedat
Cihan Mete
Bu çalışmada surlarda kat anestezisinde kullanılan adrenalinli ve adrenalinsiz lokal anesteziklerin deride meydane getirdikleri lokal etki araştırıldı. İki gruba ayrılan hayvanlardan 1. gruptakilere (n=17) adrenalinli lidocain HC1 (Jetocain), 2. gruptakilere (n=10) ise adrenalinsiz prilocain hydoclorid (Citanest) uygulandı. 1. gruptaki hayvanların yaklaşık 70.6 sında deri nekrozu gelişirken, 2. gruptaki hayvanların hiçbirinde deri nekrozu gelişmedi. Oluşan deri nekrozunun kullanılan lokal anestezik içindeki adrenalin miktarına ve deri altına enjekte edilen ilaç miktarına göre değişebileceği saptandı.
yan etkiler,sığır,anestetikler,epinefrin,deri,lokal anestezi
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale