Burdur’da ilköğretim 8. sınıflarda β - talasemi taşıyıcılık sıklığı
Selçuk Kılınç
Okan Badıllıoğlu
Duran Canatan
Amaç. Talasemi taşıyıcılığı ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Çalışmada Burdurdailköğretim 8. sınıflarda β talasemi taşıyıcılık sıklığı ve öğrencilerin talasemi konusunda bilgidüzeyini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem. Çalışmaya Burdurda 2011 yılında ilköğretim 8.sınıfta eğitim ve öğrenim gören 3515 öğrenci katılmıştır. Çalışmada örnekleme için, Epi İnfoprogramında 739 öğrenci randomizasyonla belirlenmiştir. Öğrencilerden alınan kanlar, BurdurTalasemi Tanı Merkezinde Yüksek Performanslı Likid Kromatografi (HPLC) cihazı ile analizedilmiştir. Veriler, SPSS 10,0 paket programında değerlendirilmiştir. Bulgular. Burdurda 8. sınıfilköğretim öğrencilerinde β talasemi taşıyıcılığı %5,2 , anormal hemoglobin ise %0,9 olarakbulunmuştur. Öğrencilerin %66,9u talasemi hastalığını bilmektedir. Talasemi hastalığınıbilenlerin %90,6sı talaseminin kan hastalığı olduğunu, %84,3ü bulaşıcı bir hastalık olmadığını ve%85,5i ise doğum öncesi tanı konulabileceğini bilmektedir. Kan alınan öğrencilerin Burdurda34ünde (%5,2) Hb A2 yüksekliği ile seyereden β -talasemi taşıyıcılığı ve 6 öğrencide (%0,9)anormal hemoglobin bulunmuştur. Sonuç. Burdurda ilköğretim 8.sınıf öğrencilerinde talasemitaşıyıcılığı ülke genelinden yüksektir. Öğrencilerin talasemi konusundaki bilgi düzeyi yüksektir.Bu bağlamda talasemi taşıyıcılığı prevelansını azaltmak içen, periyodik okul giriş muayeneleri iletaşıyıcılar belirlenmeli ve gerek aileler, gerekse taşıyıcı çocuklar ayrıca eğitime tabi tutulmalıdır.
Dergi Adı Cumhuriyet Tıp Dergisi
Basım Tarihi 06-2013