The Investigation of The Presence of Bovine Herpesvirus type 4 BoHV 4 in Cows with Metritis in a Dairy Herd
Seval Bilge Dağalp
Elvin Güngör
Ayşe Başak Demir
Dilek Muz
Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Volkan YILMAZ
Tuba Çiğdem Oğuzoğlu
Veysel Soydal Ataseven
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Feray Alkan
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Metritis olgularının gözlendiği bir sütçü sığır sürüsünde, örneklenen vajinal svaplarda farklı tanı yöntemleriyle BoHV-4 infeksiyonunun varlığı araştırıldı. BoHV-4 ün serolojik tanısı amacıyla 169 adedi metritis semptomları gösteren, 199 adedi ise metritisli hayvanlarla birlikte barındırılan sağlıklı görünümlü hayvanlar olmak üzere toplam 368 adet sığırdan kan serum örneği alındı. Virolojik kontrol amacıyla, metritisli 55 adet inekten alınan vajinal svap örnekleri polimeraz zincir reaksiyonu, virus izolasyonu ve immunfloresan tekniği ile BoHV-4 yönünden araştırıldı. 368 serum örneğinin 256 adedi (%69.6) BoHV-4 spesifik antikorları yönünden pozitif bulundu. Seropozitiflik oranları, metritisli ve metritisli hayvanlarla birlikte barındırılan sağlıklı görünümlü hayvanlarda sırasıyla, %69.8 ve %69 olarak tespit edildi. Metritisli hayvanlardan alınan vajinal svap örneklerinin %29 (16/55)'unun BoHV-4 DNA'sı yönünden PCR tekniği ile pozitif olduğu saptandı. Bu çalışmada, bir süt sığırcılığı işletmesinde bulunan doğum sonrası dönemdeki metritis problemli ineklerde BoHV-4 ün varlığı belirlenmiştir.
sığır,sığır herpes virüsü,inek,süt sığırcılığı,endometrit,süt sığırı,süt ineği,viral hastalıklar
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Üniv Vet Fak Derg