Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi Sınır İllerinde Bulunan Sığırlarda Viral Solunum Sistemi Enfeksiyonlarının Seroprevalansı
Yakup Yıldırım
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Volkan YILMAZ
Alı Rıza Farajı Majarashın
Bu çalışmada, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde üç sınır ilde (Iğdır, Kars, Ardahan) bulunan ve kontrol edilen etkenler yönünden aşı uygulanmamış 265 baş sığırdan kan serum örneği alındı. Serum örnekleri, sığırların önemli solunum sistemi etkenleri olan Bovine Herpesvirus tip 1 (BHV-1), Bovine Viral Diarrhea Virus (BVDV), Parainfluenza virus-3 (PIV-3), Bovine Adenovirus-1 (BAV-1) ve Bovine Adenovirus-3 (BAV-3) spesifik antikorları yönünden kontrol edildi. Test edilen kan serumu örneklerinde BHV-1, BVDV, PIV-3, BAV-1 ve BAV-3 enfeksiyonlarının seropozitiflik oranları sırasıyla %61.50, %58.86, %55.84, %57.35 ve %50.18 olarak tespit edildi. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde, örneklenen sığırların %2.26’sı kontrol edilen tüm viruslar için seronegatif bulundu. Seropozitiflik oranlarına göre, söz konusu örneklerin %10.56’sında yalnızca bir virusa karşı, %25.28’inde iki virusa karşı, %32.07’sinde üç virusa karşı, %22.64’ünde dört virusa karşı, %7.16’sında ise beş virusa karşı antikor varlığı saptandı. Kontrol edilen hayvanlarda solunum sistemi viral enfeksiyonlarının seroprevalanslarının yüksek olduğu ve bu enfeksiyonların genellikle çoklu enfeksiyonlar şeklinde görüldüğü belirlendi.
sığır,sığır diyare virüsü,Kuzeydoğu Anadolu,solunum yolu hastalıkları,Kars,Ardahan,sığır herpes virüsü,Iğdır,sığır adenovirüsü,hastalık yaygınlığı,seroprevalans
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv. Veteriner Fak. Dergisi