Şahin (Buteo buteo) İnce Bağırsak ve Karaciğerinin Anatomik ve Histolojik Yapısı İle Katalazın İmmunohistokimyasal Lokalizasyonu
Prof. Dr. Serap KORAL TAŞÇI
Prof. Dr. Turgay DEPREM
Prof. Dr. Seyit Ali BİNGÖL
Doç. Dr. Yalçın AKBULUT
Bu çalışmada şahinlerin (Buteo buteo) ince bağırsakları ile karaciğerlerinin genel yapısı ve bu dokularda katalazın immunohistokimyasal lokalizasyonunun incelenmesi amaçlandı. Histolojik incelemeler için dokulara üçlü boyama ve periyodik asit Shiff (PAS) boyaması yapıldı. Dokulardaki katalaz enziminin immunohistokimyasal lokalizasyonunun belirlenmesi için Avidin-Biotin-Peroksidaz Kompleks (ABC) tekniği uygulandı. Şahin ince bağırsağı ve karaciğerinin genel histolojik yapısı incelendiğinde diğer kanatlı türlerine benzer olduğu görüldü. Katalaz immunoreaktivitesinin ince barsaklarda lamina propria ve submukoza katmanlarında, karaciğerde ise hepatositlerin sitoplazmalarında olduğu görüldü. Antioksidan bir enzim olan katalazın ince bağırsak ve karaciğerde belirtilen yerlerde olması bu bölgelerin antioksidan savunmanın gerçekleştiği yer olduğunu düşündürmektedir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi