Beç Tavuğu Numida meleagridis ve Hindi Meleagridis gallapova Neurocranium u Üzerinde Karşılaştırmalı Makro Anatomik ve Morfometrik İncelemeler
Ramazan İlgün
Aksaray Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Yalçın AKBULUT
Nilgün Kuru
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmada Phasinidae familyasının Numidinae alt familyasında yer alan beç tavuğu ve hindinin neurocranium kemiklerinin karşılaştırmalı olarak incelenerek önemli farklılıkların ortaya konulması amaçlandı. Cinsiyet gözetmeksizin 5 adet beç tavuğu ve 5 adet hindi kullanıldı. Neurocranium'un; os occipitale, os sphenoidale, ossa parietalia, ossa frontalia ve ossa temporalia'dan oluştuğu gözlendi. Beç tavuğunda fontanella düz olarak, hindide kabarık olarak yer aldığı tespit edildi. Sadece neurocranium kemiklerinin oluşturduğu kafatası ağırlığı hindilerde daha fazla olduğu ve istatiksel açıdan P<0.01 düzeylerinde önemli olduğu gözlendi. Os parietale'nin beç tavuğunda caudal'de, hindilerde dorsal'de olduğu gözlendi. Beç tavuğunda ossa frontalia, dar ve ortasında miğfer şeklinde ibiğin oluşumuna katılan caudodorsal yönde boynuz çıkıntısı yer almaktayken, hindilerde geniş ve çıkıntı bulunmamaktaydı. Sonuç olarak; aynı familyada yer alan beç tavuğu ve hindi neurocranium'u oluşturan kemikler arasında önemli farklılıklar tespit edildi.
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler CAB ABSTRACTS/GLOBAL HEALTH ve TUBİTAK-ULAKBİM (YAŞAM BİLİMLERİ
Basım Tarihi 12-2016