Sosyal Bilgiler Dersi Tarih Konularında Sebep-Sonuç Kavramı ve Bu Kavramlarının Öğretimine Dair Etkinlikler
Prof. Dr. Yaşar KOP
Tarih, geçmişteki olayların incelendiği, bugüne ve geleceğe ışık tutan çok önemli bir disiplindir. Sosyal Bilgiler ise insanları, yaşamları ve birbirleriyle olan ilişkilerini konu alır. Hem kendimizi hem de diğer insanları daha iyi anlamamıza katkıda bulunur; fakat sosyal bilgileri tanımlamak coğrafya ya da tarih gibi bir disiplini tanımlamaktan daha zordur. Çünkü sosyal bilgiler disiplinler arası ve çok disiplinli bir alandır. Yaptığımız bu çalışmada birden fazla disiplini bünyesinde barındırarak önemli, bir o kadar da zor bir misyon yüklenen sosyal bilgiler dersinin amacına uygun olarak daha verimli bir hale gelmesine katkıda bulunacağına inandığımız tarih disiplininin gerekli olan unsurlarından birini ele aldık. Ele aldığımız bu unsur sebep ve sonuç kavramıdır. Bilindiği üzere hiçbir konuda, önceki olayı bilmeden sonraki olayı bilemeyiz; çünkü bütün olaylar birbirleriyle bağlantılıdır. Geçmişte meydana gelen her olayın günümüzde cereyan eden olayları etkilediği düşünülürse sebep ve sonuç kavramının önemi daha da iyi anlaşılacaktır. Bu nedenle bu çalışmamızda, 1998 yılından itibaren çok önemli bir konuma gelen sosyal bilgiler dersi tarih konularında sebep ve sonuç kavramının nasıl uygulanması konusunda, olması gerekenleri ortaya koymaya çalıştık.
Dergi Adı Kafkas Universitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 01-2014