İneklerde suni tohumlama başarısını artırıcı uygulamalar
Prof. Dr. Yavuz ÖZTÜRKLER
Ömer Uçar
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türkiye
İneklerde, tohumlama sonrası döl tutmama vakalarının tüm dünyada oldukça yaygın olduğu ve dolayısıyla önemli ekonomik kayıplara yol açtığı bilinmektedir. Böylesi vakalar, özellikle Kars ve yöresinde yaptığımız saha çalışmalarında da gözlemlenmiştir. Gerek kliniğimizde ve gerekse sahada yapılan suni tohumlama çalışmaları sırasında uyguladığımız çeşitli yöntemlerle (intrauterin ilaç uygulaması, östrus senkronizasyonu ve hormon enjeksiyonları gibi) olası subklinik endometritis vakalarının sağaltımından oldukça başarılı sonuçlar alınmıştır. Dolayısıyla, sunulan derlemede ineklerde döl verimi düşüklüğüne sebep olan özellikle suni tohumlamaya bağlı sorunlar ile bunların çeşitli yöntemler kullanılarak sağaltımı yoluyla gebelik oranlarını artırmaya yönelik uygulamalar tartışılmıştır.
kızgınlık,buzağılama,inek,gebelik oranları,eş zamanlama,suni tohumlama
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi