Effects of double injections of PGF2a at different intervals on some reproductive traits in Tuj ewes
Nalan Bayşu Sözbilir
Prof. Dr. Şaban MARAŞLI
Prof. Dr. Yavuz ÖZTÜRKLER
Ömer Uçar
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Sunulan çalışmada, üreme sezonundaki Tuj ırkı koyunlarda farklı aralıklarla (10 veya 14 gün) çift doz $PGF_{2alpha}$ enjeksiyonunun plazma progesteron düzeyleri, östrus ve kuzulama oranları üzerine etkileri araßtırılmıştır. Klinik açıdan sağlıklı otuz adet yetişkin koyun rasgele seçilerek iki deneme grubuna ayrıldı; ilk gruptaki hayvanlara 10 gŸn (Grup I, n = 15), ikinci gruba ise 14 gün (Grup II, n = 15) ara ile 125 µg Cloprostenol (bir $PGF_{2alpha}$ analoğu) enjeksiyonu uygulandı. Plazma progesteron düzeylerini belirlemek amacıyla, ikinci $PGF_{2alpha}$ enjeksiyonu günü, enjeksiyon sonrası 4. gün ve tohumlama sonrası 16. günde V. jugularis'ten kan örnekleri alındı. Ayrıca, östrus ve kuzulama oranları belirlendi. Elde edilen bulgulara göre, farklı aralıklarla çift doz $PGF_{2alpha}$ enjeksiyonunun plazma progesteron konsantrasyonları veya östrus ve kuzulama oranları üzerine belirgin bir olumsuz etkisi bulunamadı. Plazma progesteron konsantrasyonları, ikinci $PGF_{2alpha}$ enjeksiyonu günü, enjeksiyon sonrası 4. gün ve tohumlama sonrası 16. günde grup I'de sırasıyla 4,29 ± 1,96, 0,27 ± 0,19 ve 7,39 ± 3,5 ng/ml iken, grup II'de ise sırasıyla 3,45 ± 1,45, 0,10 ± 0,02 ve 9,21 ± 4,29 ng/ml idi. Östrus ve kuzulama oranları grup I'de sırasıyla % 86,7 ve 60,2 iken, grup II'de ise sırasıyla % 100 ve 73,3 idi. Sonuç olarak, üreme sezonundaki Tuj ırkı koyunlarda östrus senkronizasyonu amacıyla çift doz $PGF_{2alpha}$ enjeksiyonu aralığınının 4 gün kısaltılmasının plazma progesteron konsantrasyonları, östrus veya kuzulama oranları üzerine etkisinin önemsiz düzeyde olabileceği anlaşılmıştır.
koyun ırkları,progesteron,kızgınlık,eş zamanlama,üreme özellikleri,Tuj,koyunlar,kuzulama
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES