Effect of N acetylcysteine NAC on post thaw semen quality of Tushin rams
Prof. Dr. Savaş YILDIZ
Dr. Öğr. Üyesi Necdet Cankat LEHİMCİOĞLU
Prof. Dr. Yavuz ÖZTÜRKLER
Çalışmanın amacı, Tuj koç spermasının dondurulabilirliği üzerine N-asetil sistein (NAC)'in etkisini araştırmaktı. Dört tuj koçundan suni vajen ile alınan sperma birleştirildi. Karışım sperma dört eşit hacme bölündü ve 0 mM, 0.25 mM, 0.5 mM ve 0.75 mM NAC içeren yağsız süt yumurta sarısı ve gliserollü sulandırıcı ile sulandırıldı. Sperma 0.25 mL'lik payetlere çekildi, ekilibre edidi (4°C'de 2 saat), sıvı azot buharında donduruldu (-120°C'de 15 dak.) ve sıvı azot (-196°C) içinde saklandı. Çözüm (37°C'de 1 dak.) sonrası, sperm motilitesi, ölücanlı oranı, morfolojisi, anormal akrozom ve membrane bütünlüğü (HOST) değerlendirildi. Sonuçlar, 0.75 Mm NAC'ın, diğer NAC dozları ile karşılaştırıldığında, motilite üzerine olumsuz etkilere sahip olduğunu gösterdi (P<0.05). Membran bütünlüğü 0.25 ve 0.5 mM NAC derişimlerinde en yüksekti (P<0.05). Ayrıca, NAC dozları arasında, sperma canlılığı açısından önemli farklar da belirlendi (P<0.05). NAC'ın yüksek dozlarının, düşük dozları dondurulabilirliği bir miktar iyileştirse de, özellikle sütlü sulandırıcılarla kullanıldığında, koç spermasının dondurulabilirliği üzerine bazı olumsuz etkileri olabileceği sonucuna varıldı.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded