Kıvırcık koçlarında donma ve eritme sonrası spermatolojik özellikler üzerine mevsimin etkisi
Prof. Dr. Yavuz ÖZTÜRKLER
Kemal Ak
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
İleri İrfan Kamuran
Bu çalışmanın amacı dondurulmuş koç spermasını eritme sonrası mevsim içi ve mevsim dışı spermatolojik , özellikler açısından karşılaştırmaktı. Çalışmada 6 Kıvırcık koç kullanıldı. Koçlardan elektroejakülatörle sperma ' alındı ve bireysel spermatolojik özellikleri saptandı. Çalışma aşamasında alınan koç sperması pooling yapıldı ve süt tozu-yumurta sarısı-fruktoz sulandırıcısı ile 1:1 oranında sulandırılarak pellet yöntemine göre -79 °C 'da donduruldu. Pelletler % 2.9'luk Sodyum Şitrat-Dihitrat solüsyonunda 37 °C 'de eritildi ve spermatolojik özellikler saptandı. Belirtilen işlemler hem mevsim içi, hem de mevsim dışında tekrarlandı. Donma öncesi pooling aşamasında hacim hariç, diğer spermatolojik özellikler donma aşamasına kadar (sulandırma, soğutma, gliserolizasyon, ekilibrasyon) mevsimden etkilenmedi- Hacim ise mevsim içinde daha yüksek olarak saptandı (P< 0.05). Mevsim içinde eritme sonrası motilite % 52.60±10.97 olarak bulundu. Morfolojik olarak % 49.60±14.58 akrozom ve toplam % 50.03±14.52 bozukluk saptandı. Mevsim dışında % 35.5±12.33 motilite bulundu. % 55.41±11.66 akrozom ve toplam % 55.24±12.59 morfolojik bozukluk tespit edildi. Mevsim içinde motilite, mevsim dışına göre daha yüksek olarak saptandı (P< 0.05). Akrozoma ait ve toplam morfolojik bozukluklar ise mevsim dışında daha yüksek olarak bulundu (P< 0.05). Sonuç olarak, koç spermasında mevsimin etkisi donma ve eritme sonrası daha belirgindi ve mevsim içinde alınan koç sperması, dondurulabilme başarısı yönünden daha üstün bulundu.
Kıvırcık,dondurulmuş semen,semen,mevsimler,koç,koyun,semen özellikleri,kalite
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale