The relationship between self-care ability and happiness in elderly individuals
Doç. Dr. Rukiye TÜRK DELİBALTA
Prof. Dr. Yeliz AKKUŞ
Tuğçe Sönmez
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışma Türkiye’nin doğu bölgesinde yer alan Kars ilinde yaşayan yaşlı bireylerde öz bakım gücü ve mutluluk arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel tipte olup, Kars il merkezinde yaşayan 400 yaşlı birey oluşturmuştur. Veriler kişisel bilgi formu, Öz Bakım Gücü Ölçeği ve Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu (OMÖ-K) kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Yaşlı bireyler Oxford Mutluluk Ölçeğinden ortalama 24.89±5.04, Öz Bakım Gücü Ölçeğinden ise ortalama 93.94±19.15 puan almışlardır. Oxford mutluluk ölçeği puanı ile öz bakım gücü puanı arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü orta düzeyli anlamlı ilişki vardır. Oxford mutluluk ölçeği puanı arttıkça öz bakım gücü puanı da artmaktadır. Sonuç: Yaşlı bireylerde mutluluk düzeyleri ile öz bakım gücü arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Cukurova Medical Journal