Kapalı Ortam Hava Kirliliğinin Yarattığı Sorunlar Açısından Riski Yüksek Olan Kadınlara Verilen Eğitimin Etkinliğinin Değerlendirilmesi.
Gülnaz Karatay
Munzur Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Yeliz AKKUŞ
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kars’ta kapalı ortam hava kirliliğinin yarattığı sorunlar açısından yüksek risk altında olan kadınlara verilen eğitimin etkinliğinin incelenmesidir. Yöntem: Müdahale çalışması olarak planlanan bu çalışmanın verileri 10 Mart 2010-10 Mart 2011 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmaya 80 kadın alınmış ve birer hafta arayla altı kez ev ziyareti yapılarak eğitimler verilmiştir. Araştırmanın verileri sosyodemografik ve sağlık durumlarına ilişkin bilgi formu, kadınların tezek hakkındaki bilgi ve uygulamalarını tanılamaya yönelik bilgi formu, çevresel sigara dumanı maruziyet anketi, St. George Solunum Anketi aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Müdahale sonrasında, kadınların tezek kullanımına ilişkin bilgi düzeylerinin, istatistiksel açıdan anlamlı derecede arttığı görülmüştür. Kadınların St. Georges Solunum Anketi’nden aldıkları puanlarda, istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, 2.40 puanlık olumlu yönde bir düşme görülmüştür. Çalışmanın başında kadınların %94.7’si, çalışma sonunda ise %72.4’ü çevresel sigara dumanına maruz kaldığını belirtmiştir. Sonuç: Çalışma sonunda kadınların tezek kullanımı ile zararlarına ilişkin bilgi düzeylerinin ve solunum sistemine yönelik sağlığı geliştirme çabalarının arttığı anlaşılmıştır.
Dergi Adı Solunum Dergisi
Basım Tarihi 01-2011