AETIOLOGY OF EMERGENCY DEPARTMENT ADMISSION OF THE ELDERLY A RETROSPECTIVE STUDY IN KARS
Gülşen Çığşar
Prof. Dr. Yeliz AKKUŞ
Elnare Günal
Esma Erdemir Öztürk
Melek Beyza Palas
Giriş: Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte acil hizmetlere de gereksinim artmaktadır. Bu çalışmahizmetlerin uygun şekilde planlanması amacıyla acil servise başvuran yaşlıların başvurma nedenlerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kafkas Üniversitesi Sağlık, Araştırma ve Eğitim Hastanesi Acil servisine 1Ocak 2013 ve 1 Ocak 2015 tarihleri arasında başvuran 65 yaş üstü yaşlıların tıbbi kayıtları ICD-10tanı kodları sınıflama sistemine göre retrospektif olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Toplam hastalar içinde acil servise başvuran yaşlı hasta yüzdesi 19,6'dır. Çalışmaya katılan yaşlıların yaş ortalaması 74,29±7,04, %53,6'sı erkek hastadır. Yaşlı hastalar en fazla yazmevsiminde acil servise başvurmuştur ve %46,3'ü kırmızı odaya alınmıştır. Yaşlıların acil servisebaşvuru nedenleri arasında ilk beş sırada dolaşım sistemi hastalıkları (%46,3), solunum sistemihastalıkları (%15,6), kas iskelet sistemi hastalıkları (%9), endokrin beslenme ve metabolik hastalıklar (%6,5), semptomlar ve anormal klinik ve laboratuar bulguları (%4,5) yer almaktadır. Ayrıcayaşlıların %5,2 sıklıkla en fazla koroner yoğun bakım ünitesine yatırıldığı belirlenmiştir. Sonuç: Yaşlı hastaların acile başvuru ve yatış nedenleri arasında dolaşım problemleri birincisırada yer almaktadır. Bu nedenle dolaşım sistemi hastalıklarına yönelik korunma amacıyla yeniçalışmaların yapılması, acil bakım hizmetlerinin planlanması ve protokol ve sistemlerin geliştirilmesi önerilmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Geriatrics-Turk Geriatri Dergisi