Knowledge of Patients With Multiple Sclerosis About Their Disease and Prevention of Complications
Sevgisun Kapucu
Hacettepe Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Yeliz AKKUŞ
Nuran Akdemir
Lefke Avrupa Üniversitesi, Türkiye
Giriş: Multiple skleroz ilerleyici progresif patolojisinin sonucunda ortaya çıkan semptomlarnedeniyle yaşamın tüm yönlerini olumsuz etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Multiplesklerozlu hastaların hastalıkları konusundaki bilgilerinin değerlendirilmesi ve eğitim verimesiönemlidir, bu sayede hastaların yaşayacakları sorunlar önlenebilir.Amaç: Bu çalışma multiple sklerozlu hastaların hastalıkları ve komplikasyonlardan korunmakonusundaki bilgilerini saptamak amacıyla yapıldı.Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışma Mayıs- Aralık 2003 tarihleriarasında Türkiye'de bir üniversite hastanesine başvuran 106 hasta ile tamamlandı. Veriler,araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu ile toplandı ve yüzdelik ve ki kare testi iledeğerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların %94.3'ü hastalıkları ve %79'u hastalığın proknozuhakkında bilgi aldıklarını ve %79'u da aldıkları bu bilgiyi yeterli bulduklarını belirttiler.Hastaların %56'sı steroid kullanımına bağlı kilo alımını ve %80.9'u ise interferonkullanımından kaynaklanan grip benzeri semptomları ilaçların yan etkisi olarakbelirtmişlerdir.Hastaların en fazla travmalara yatkınlık sorununu bildiği ve en fazla yorgunluk sorununuyaşadığı, %30'unun travma gelişimini önlemeye yönelik olarak ıslak zeminlerde dikkatliyürümek ve %59.2'sinin yorgunluk sorunu için evde ve işyerinde düzenli dinlenme periyotlarıoluşturmak gerektiğini belirttiği saptanmıştır.Sonuç: Bu çalışma hastaların hastalıkları hakkında ne kadar bilgi sahibi olduklarınıgöstermektedir. Hastalıkları hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan hastalarınbilgilendirilmesiyle hastalığa bağlı gelişebilecek sorunlar önlenebilecektir.Practice implications: MS'li hastaları hastalık ve gelişebilecek komplikasyonlar hakkındabilgilendirmek önemlidir. Hemşire bu konuda hastaları bilgilendirmeli ve onlara hastalıklabaşetmelerinde destek olmalıdır. Çalışma sonuçlarının MS'li hastaların bakım, danışmanlık veeğitimle ilgili planlanacak çalışmaların design edilmesinde yararlı olabileceğidüşünülmektedir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Neurological Sciences (Turkish)
Dergi Tarandığı Indeksler SSCI
Makale Dili İngilizce