DOES THE INCLUSION OF WOMEN ON THE BOARD ADD PROFIT AND VALUE ADDED TO FIRMS?
Doç. Dr. Tuncer YILMAZ
Alirıza Ağ
Bayburt Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Yunus ZENGİN
Türkiye’de aile şirketlerinin çoğunlukta olmasının ve toplum yapısında ataerkil yapının hâkim olmasının, şirket yönetimlerindeki kadın yöneticilerin etkinliğini azaltabileceği düşüncesinden yola çıkarak bu çalışmada, Borsa İstanbul (BIST) firmalarında kadın yöneticilerin firma performansı üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. 2010-2017 döneminde BIST’te kesintisiz olarak işlem gören 126 imalat firmasını alarak çalışmamızı sınırlandırdık. Yapılan çoklu regresyon analizlerinde genel olarak şu sonuçlar elde edilmiştir. Yönetim kurulundaki kadın oranı ile yönetim kurulunda en az 1 kadın olmasının performans ölçütleri üzerinde etkisi anlamlı bulunmamıştır. Yönetim kurulunda 2 ve daha fazla kadın olmasının ROE, 3 ve daha fazla kadın bulunmasının EVA/TA üzerindeki etkisi anlamlı iken, diğer performans ölçütleri üzerindeki etkileri ise anlamlı bulunmamıştır.
Board of Directors,Female Director,Value Added,Profit
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi