SPIRITUAL LEADERSHIP AND QUALITY OF WORKPLACE RELATIONSHIPS
Serkan Naktiyok
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Yunus ZENGİN
Bu çalışmanın temel amacı çalışanların ruhsal ve psikolojik ihtiyaçlarını gidererek manevi yönden huzur bulmalarını arzulayan spiritüel liderliğin işyeri ilişkileri kalitesine olan etkisini belirlemektir. Bu amaçla ele alınan bu çalışmada örneklem olarak özel sektörde faaliyet gösteren bir Anonim Şirkete bağlı seçilmiş iki birimine bağlı 276 personelini kapsamaktadır. Kolayda örneklem yönteminin kullanıldığı çalışmada veriler demografik, spiritüel liderlik ve işyeri ilişkileri kalitesine yönelik soruların yer aldığı anket tekniğiyle elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 20 ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçüm modellerinin güvenilirliğini ve geçerliliğini ortaya koymak adına doğrulayıcı faktör analizi yanı sıra bileşik güvenilirlik (CR) ve yakınsan geçerlilik (AVE) testinden de yararlanılmıştır. Çalışmada amaca ulaşmaya yönelik oluşturulan hipotezler, korelasyon ve yapısal eşitlik modeli ile test edilmiş, sonuçlar bu doğrultuda yorumlanmıştır. Analizler neticesinde elde edilen bulgularda yöneticilerin ruhsal liderlik özelliklerinin hem işyeri kalitesi üzerinde hem de işyeri kalitesinin tüm alt boyutları üzerinde (lider-üye, mentör-üye, mevkidaş) pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Spiritual Leadership,Leader Member Relationship,Mentoring,Counterpart Relationship,Quality of Workplace Relationships
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ESCİ