İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARININ ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞME VE ÖRGÜTSEL YABANCILAŞMAYA ETKİSİ
Doç. Dr. Yunus ZENGİN
Ümit Caner Bozçalı
Her geçen günün farklı bir yapıya zemin hazırladığı günümüzde oluşabilecek tehditlerin fırsata dönüştürülmesi sahip olunan kaynakların etkin kullanılmasına bağlıdır. Bu kaynaklar arasında en önemli konumda yer alan ise insan kaynağıdır. Tüm süreçlerde yer alan, eylem ve faaliyetleri ile örgütün verimliliğine katkı sağlayan işgörenin çalışmış olduğu örgüt ile özdeşleşmesi örgüte olumlu katkı sağlarken tersi durumda örgütten koparak bağların kopmasına ya da zayıflayarak yabancılaşmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada da temel amaç insan kaynakları uygulamalarının örgütsel özdeşleşme ve örgütsel yabancılaşmaya etkisini belirlemektir. Bu düşünce doğrultusunda küresel düzeyde faaliyette bulunan bir işletmenin Türkiye pazarındaki seçilmiş iki bölge müdürlüğünde çalışan 298 personel üzerinde anket tekniği kullanılarak veriler elde edilmiştir. Veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, insan kaynakları uygulamalarının örgütsel özdeşleşmeyi pozitif, örgütsel yabancılaşmayı ise negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ
Basım Tarihi 12-2020