Yapay zekâ teknolojisi yaratıcı yazarlığa karşı: dijital çağda yaratıcı yazarlığın dönüşümü
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre GÜMÜŞ
Osman Yiğit Can Kocabıyık
Iğdır Üniversitesi, Türkiye
Yapay zekâ teknolojisinin ortaya çıkışı, yaratıcı yazarlık alanı da dahil olmak üzere insan hayatının birçok yönünü dönüştürdü. İnsana özgü bir yaratıcılığın sonucun niteliğini doğrudan belirlediği yaratıcı yazarlık alanındaki dijitalleşmenin sınırları ilk günden itibaren etik değerler çerçevesinde tartışılmaya başlandı. Bu araştırmada, dijital çağda yapay zekânın yaratıcı yazarlığın bir alt alanı olan dramatik yazarlık üzerindeki etkisi uygulama örneği üzerinden incelenmiştir. Yöntem olarak karşılaştırmalı metin analizi ve dramatik yapı çözümlemesinin kullanıldığı bu araştırmada, yapay zekânın yazarların zanaatlarına yaklaşımlarını değiştirme potansiyeli, yaratıcı yazarlığın üretimini ve dahi tüketimini nasıl etkilediği analiz edilmiştir. Araştırmada dramatik metin üretme sürecinde yapay zekâ kullanımının faydaları, sınırlamaları ve yazarın yaratıcı rolü araştırılmıştır. Çalışmada ayrıca, yaratıcı yazarlıkta yapay zekâ kullanımının etik sonuçları, sahne sanatları alanındaki potansiyel sonuçlarıyla birlikte tartışılarak incelenmektedir. Sonuç olarak bu makale, yapay zekânın birçok fayda sunmasına rağmen, insan yazarların zanaata getirdiği benzersiz yaratıcılık ve içgörürün yerini alamayacağını savunmaktadır. Yapay zekâyla insan yaratıcılığının entegrasyonu, yenilikçi ve heyecan verici yeni yaratıcı yazma deneyimleri vadetmektir. Bunun yanında söz konusu yeniliklerin oyun yazarlığı ve sahne sanatları alanında etkili sonuçlar elde edilebilmesi için alanın nitelikleriyle ve gelenekleri uyum içinde olması gerekmektedir.
Sahne Sanatları,Yaratıcı Yazarlık,Yapay Zeka,ChatGPT,Teknoloji.
Dergi Adı Turkish Online Journal of Design Art and Communication
Basım Tarihi 08-2023