Amfiprotik ve Dipolar Aprotik Çözücülerde 3-(4-Aril) Propiyonik Asit Türevlerinin Asitlik Kuvvetleri
Doç. Dr. Zafer OCAK
Beş adet 3-(4-aril) propiyonik asit türevinin asitlik özellikleri incelenmiştir. Bu çalışmada amfiprotik çözücülerden etanol, tert butanol ve su, dipolaraprotik çözücülerden N,N dimetilformamid (DMF), aseton kullanılmıştır. Bileşikler tetrabutilamonyum hidroksidin (TBAH) metanoldeki çözeltisi ile titre edilmiş ve titrasyonlarda dönüm noktasının belirlenmesinde potansiyometrik metod, asitliğin belirlenmesinde yarı nötralizasyon metodu kullanılmıştır. Titrasyon eğrilerinin beklendiği gibi S şeklinde olduğu belirlenmiştir. Çizelge ve grafikler kullanılarak propiyonik asit türevlerinin amfiprotik ve dipolar aprotik çözücülerdeki asitlik kuvvetleri hesaplanmıştır. Çözücülerde elde edilen pKa değerlerinin farklandırıldığı görülmüştür. Bileşiklerin asitlik kuvvetlerine çözücü, moleküler yapı, otoprotoliz sabiti, dielektrik sabiti ve çözücünün seviyeleme-farklandırma etkileri tartışılmıştır.
3-(4-aril) propiyonik asit,amfiprotik çözücü,asitlik kuvveti,yarı nötralizasyon metodu
Dergi Adı Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 09-2020