Epidemiology of tropical theileriosis in the Cappadocia region
Abdullah İnci
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Anıl İça
Alparslan Yıldırım
Prof. Dr. Zati VATANSEVER
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Özet: Kapadokya yöresinde toplam 554 sığır aşılanma durumlarına göre 5 gruba ayrılmış ve bu hayvanlarda Theileria annulata'nm varlığı mikroskobik muayene ve indirekt floresan antikor testi (IFAT) ile araştırılmıştır. Örnek alman sığırlar kene enfestasyonları yönünden kontrol edilmiştir. Theileria annulate'nm ortalama prevalansı mikroskobik muayenede %. 60,5, İFAT'da ise % 67,5 bulunmuştur. Aşılanmamış sığırlarda mikroskobik muayene sonucu saptanan prevalans yüksek (P < 0,001) bulunurken seropozitifliğin oldukça düşük (P < 0,001) olduğu tespit edilmiştir. Seropozitiflik, aşısız grupta önemli derecede düşük bulunmuştur (P < 0,001). Morbitide, aşısız hayvanlarda (P < 0,001), zaman zaman meraya çıkan sığırlarda (P < 0,001), saf ırk (P < 0,001), ve > 2 yaş grubunda (P < 0,001) önemli derecede yüksek bulunmuştur. Mortalite aşısız (P < 0,001) zaman zaman meraya çıkan (P < 0,05), saf ırk (P < 0,05) ve dişilerde (P < 0,001) önemli derecede yüksek bulunmuştur. Muayene edilen sığırların % 21,48'inden Hyalomma, Rhipicephalus, Dermacentor, Boophilus ve Ornithodorus soylarına ait toplam 1585 kene toplanmıştır. Theileria annulate'nm gelişim formları H. anatolicum anatolicum kenelerinde mikroskobik olarak tespit edilmiştir. Toplam 554 sığırın 156'sında (% 27,61) akut tropikal theileriosis olgusu teşhis edilmiştir. Akut enfekte 156 sığırın 86'sı (% 56,21) enfeksiyona bağlı olarak ölmüştür.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Exp, SCOPUS, Curation, Essential Science Indicators, Pdf2xml, Pdf2xml, Reference Master, Sophia
Dergi Grubu Q4