Determination of Seropositivity for Toxoplasma gondiiin Sheep in anl urfa Province
Murat Sevgili
Harran Üniversitesi, Türkiye
Cahit Babür
Ayşe Serpil Nalbantoğlu
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Gülçin Karaş
Prof. Dr. Zati VATANSEVER
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, Şanlıurfa yöresindeki koyunlarda Toxoplasma gondifnin Seropozitiflik oranını Sabin Feldman boya testi ile belirlemekti. 300 koyundan toplanan serum örnekleri, T. gondii antikorları yönünden test edildi. Serolojik inceleme 167 (% 55,66) koyunun seropozitif olduğunu gösterdi. Bu serumlardan sulandırma basamağı 1/16'da 65, 1/64'de 63, 1/256'da 27 ve 1/1024'de 12 pozitif serum tespit edildi. Yaş, cinsiyet ve ırk faktörleri ile Seropozitiflik oranı arasında önemli bir ilişki yoktu. Sonuç olarak, 1/64 ve daha yüksek dilusyonlarda % 34 oranında seropozitifliğin tespit edilmesi, bölgede toxoplasmosisin klinik olarak seyrettiğini göstermektedir.
toksoplazmoz,serolojik testler,Toxoplasma gondii,Şanlıurfa,koyun,Türkiye,antikor,Sabin-Feldman boya testi
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Veterinary Animal Sciences
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Exp, SCOPUS, Curation, Essential Science Indicators, Pdf2xml, Pdf2xml, Reference Master, Sophia